Home / Mobiliteit / Meer boetes met slimme verkeerscamera’s?

Meer boetes met slimme verkeerscamera’s?

via: privacybarometer.nl

via: privacybarometer.nl

Belgische bestuurders moeten beter op de verkeersregels gaan letten om een boete te vermijden. 30 politiezones hebben namelijk concrete plannen om verkeersovertreders met intelligente verkeerscamera’s op te sporen. Het is onvermijdelijk dat Nederland het voorbeeld van de zuiderburen gaat volgen en de ANPR-camera’s vaker gaat inzetten voor opsporing. Maar waar worden de camera’s voor ingezet en wat zijn de bezwaren?

Trajectcontrole
ANPR staat voor Automatic Number Plate Recognition. Deze camera’s kunnen nummerplaten scannen en ze door verschillende databanken halen. De camera’s kunnen ingezet worden om mensen op te sporen die nog openstaande boetes hebben, nog belasting moeten betalen en om de pakkans te vergroten van mensen die gaan rijden terwijl hun rijbewijs is ingetrokken. Op bepaalde trajecten hangen er camera’s om de gemiddelde snelheid van autobestuurders te berekenen.

Bezwaren
Het grootste bezwaar tegen de camera’s is privacy. Door het willekeurig scannen van langsrijdende of geparkeerde auto’s weet de overheid altijd waar je bent. Zo ontvangt de belastingdienst wekelijks een databestand met informatie vastgelegd door politiecamera’s die kentekens registreren. Op deze manier kunnen leaserijders die te veel privékilometers opgespoord worden. Ongemerkt autorijden door Nederland is dan ook niet meer mogelijk met de opkomst van ANPR-camera’s. Bezwaar aanmaken tegen een bekeuring of tegen de registratie is mogelijk. Er lopen al diverse rechtzaken van automobilisten die vinden dat hun privacy te veel wordt aangetast. Maar de kosten kunnen hoog oplopen en een  rechtsbijstandsverzekering  kan dan goed van pas komen zodat advies of bijstand bij een geschil verzekerd is. Op verschillende websites kun je deze verzekeringen vergelijken zodat je goed kunt zien welke het beste bij je situatie past.